Kuchnia kaszubska – prostota, która zachwyca

Odwiedzając podczas wakacji konkrety region Polski, oprócz pięknych zabytków i okoliczności przyrody, warto się zastanowić na poznawanie tych miejsc za pomocą smaku. Człowiek posiada niesamowitą pamięć smaku – nawet po wielu latach potrafi skojarzyć go z konkretną sytuacją ze swojego życia. A skoro na wycieczce chodzi także o kolekcjonowanie wspomnień, to dlaczego nie zachowywać w głowie również smakowych? Dziś zabierzemy was w pełną sytości wyprawę kulinarną na Kaszuby.

Kuchnia kaszubska, czyli jaka?

Kuchnia kaszubska charakteryzuje się przede wszystkim prostotą. Dania są smaczne, jednak nieskomplikowane. Receptury na nie przekazywane są z babci na wnuczkę. Dzięki temu zachowano smaki, które przez lata dominowały w tym regionie. Należy dodać, że ludność mieszkająca na tym terenie nie była nigdy zbyt zamożna, co powodowało, że dania są związane głównie z płodami rolnymi, leśnymi oraz – rzecz jasna – z rybami.

Zupę podano na stół

Jedną z najczęściej spotykanych potraw w kaszubskich restauracjach jest tzw. dziadówka. Jest to zupa na bazie maślanki z dużą ilością boczku. Do jej przygotowania potrzebujemy jeszcze ziemniaki, cebulę oraz mąkę żytnią. Jest bardzo prosta i sycąca. Można ją później przygotować w domu.

Inną zupą, którą koniecznie trzeba spróbować, jest zupa z brukwi. Najlepiej, gdy do jej przygotowania bierze się nie kurczaka (jak robi to wiele osób), a… gęś. Zupa ma wówczas delikatniejszy smak. Potrawa ta często pojawiała się na stołach kiedy przychodziły chudsze miesiące.  Dodawano do niej oprócz brukwi włoszczyznę: pietruszkę, seler czy marchew.

Drugie danie – musi być sycące!

Jak już wcześniej wspominaliśmy, na Kaszubach królują ryby. Warto więc spróbować prażnicy węgorzowej, czyli węgorza przyprawionego solą i pieprzem i usmażonego na tłuszczu. Bardzo popularny jest również duszony dorsz, którego przyrządza się w specjalnych brytfankach wraz ze słoniną, cebulą, pomidorami oraz przyprawami. Jego delikatny smak czuć szczególnie wtedy, gdy jest wyjęty w odpowiednim czasie. Co ciekawe, można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło – w obydwu wersjach smakuje wyśmienicie.

A na deser – ruchanki!

Żaden obiad nie obędzie się bez słodkiego deseru. Na Kaszubach jednym z najbardziej popularnych są… ruchanki – placki wykonywane z ciasta chlebowego. Gospodynie wiedząc, że nic nie może się zmarnować, brały resztki ciasta chlebowego, dodawały cukru i smażyły na patelni. Jeszcze gorące posypywały cukrem pudrem i tak podawano je łakomczuchom.

Sending
User Review
0 (0 votes)